Rok muzika

Rok je najizražajniji stil zabavne muzike druge polovine 20.veka, nastao u Americi . Obraćajući se najpre mladima izražavao je revolt prema autoritetima svojom eksplozivnom snagom izraza i neobuzdanom energijom „zarazio“ je mlad narastaj ubrzo osvojivši ceo svet. ROCK je postao više od muzičkog stila: način izražavanja i ponašanja, posebnog stila odevanja i slično Na razvoj roka posebno su uticali rhzthm i blues, popularni medju Afroamerikancima kao i country i western, popularni medju belcima u SAD.

The Beatles

Uobičajeni rock sastav ima vokalnog solistu, dve ili tri električne gitare (solo, ritam i bas), bubnjeve, klavijature. Važan deo električne opreme su mikrofon, pojačalo i zvučnici. Osim što omogićavaju veliku jačinu, važni su za stvaranje raznih zvukova, boja i utisaka. Većina rock pesama ima četborodelnu meru sa naglačenim drugim i četvrtim taktovim delom. Ritam se uglavnom ponavlja.

Bill Haley-Rock around the Clock

Ova numera koju ste odslušali je prvi veliki hit kojim je započela era rock and rolla. Njena dinamičnost i danas je privlačna.

Elvis Presley-Jailhouse rock

Elvis Presley je prva velika medjunarodna zvezda rock and rolla. Publika je podjednako obožavala njegov glas i izazovan nastup na sceni.

The Rolling Stones – Paint It Black

The Rolling Stones je najdugovečnija rock grupa koja deluje od osnivanja 1963. do danas. Hard rock prepoznatljiv je po buntovnim tekstovima i snažnom zvuku. Karakteristika ove pesme je upotreba sitre, indijskog instrumenta, koji tokom pesme izvodi glavnu melodijsku frazu.

The Beatles – All mu Loving

S Beatlesima započinje prava invazija britanskih rock sastava. Njihova popularnost kao i uticaj na dalji razvoj rock and rolla bili su ogromni. Oduševljena publika vrištala je na koncertima toliko glasno da se ponekad muzika nije mogla čuti.