Dzez

Moji pevači u horu za vas sa tekstom 🙂

Dzez je muzički žanr nastao u Americi na početku 20. veka u trenutku kada je došlo do spajanja crnačke duhovne i svetovne muzike sa evropskim instrumentima.

Nastao je u New Orleansu, gradu i luci u Americi. Tu su prvo stizali brodovi iz Afrike sa crncima koji su dovodjeni u Ameriku da bi bili robovi. Muzika koju su oni izvodili bila je vokalna. To su takozvani negro spirituali , crnačke duhovne i svetovne pesme. Kada su te pesme krenule da se izvode na instrumentima koji su Ameriku stigli iz Evrope, smatra se da je tada nastao dzez.

Osnovna karakteristika dzeza je improvizacija. To je trnutno izvođenje muzičke teme, bez notnog zapisa i sa puno izmena. Improvizacija se nikada ne izvodi dva puta isto, već se svaki put izvodi drugačije. U numeri koja sledi glavna tema se čuje na početku a zatim slede vokalne i instrumentalne improvizacije.

U jednom dzez sastavu postoje tri grupe instrumenata:

-solistički (truba, vibrafon, klarinet, klavir….)

-harmonski (gitara, klavir, kontrabas…)

-ritmički (ritmički instrumenti…)

Na snimku koji sledi možete da vidite trubu i saksofon u ulozi solističkih instrummenata, a iza njih klavir i kontrabas kao harmonske instrumente i bubnjeve kao ritmičke instrumente.


I za kraj malo drugaciji sastav ali sustina ovog videa su improvizacije za koje smo rekli da su nezaobilazne u dzezu.